Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.03.2007 13:39 - Осигуряването, един голям грабеж.
Автор: wizard Категория: Политика   
Прочетен: 3698 Коментари: 20 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Направих си труда да направя едни малки изчисления, които не претендирам да са 100% точни, но дават приблизителен вид на резултата.

Сега ще се опитам да съм максимално кратък с математическата част, за да не ви отегчавам.

Приемам, че:

1.      Човек работи 45 год. /~ от 20 годишен до 65 годишен/

2.      Получава пенсия 15 год. /т.е. живее до 80 год., което силно ме съмнява, а и по статистика средната продължителност на живота е около 70 год./

3.      Осигуровките, които са му платени от работодателя и удържани за негова сметка са внасяни всеки месец на банков депозит при годишна лихва 5%.

4.      Човек се осигурява на 200 лв. през целия период, които са един вид минимална заплата.

5.      Осигуровките са сметнати на най-ниският процент от всички тези години или по точно 23% /само за фонд пенсии и ДЗПО/.

6.      При пенсиониране започва да тегли от депозита всеки месец една и съща сума.

Няма да Ви занимавам с изчисления, но се получава, че при тези параметри пенсията на този човек трябва да е по 737 лв. на месец, а реално всички знаем, че в момента пенсията за такъв доход е около 100 лв. Всеки може да пресметне за каква разлика става дума. Сега ако вземем и под внимание и факта, че все по-малко хора доживяват до 80 годишна възраст разликата става още по голяма. А дали българите не сме с най-ниска продължителност на живота в Европа и поради факта, че жизненият стандарт на възрастните хора е толкова нисък и нерядко не могат да си позволят нужното и качествено здравно обслужване? В РБългария има /по мои спомени/ около 2 милиона пенсионера. Това според мен е най големият грабеж, който извършва държавата спрямо нас. И каква е настоящата политика, ще подгонят фирмите да ги проверяват дали осигуряват персонала си на реалните заплати, че виж заради ниските официални заплати нямало пари за пенсии, т.е. виновни са фирмите, а не държавата която е ограбена в такива размери. А някой някога да е осъден за този меко казано грабеж. Бях прочел някъде, че се обсъждало даже да увеличат и пенсионната възраст. Е то сигурно някой си е направил сметката, че при средна продължителност на живот от 70 години реално няма да има изплащане на пенсии. А за какво плащаме осигуровки ДОО – Фонд Пенсии.

И на последно място да не забравяме, че осигуряването по презумция било то пенсионно или здравно е право, а не задължение. И да не ми обясняват, че от моите осигуровки плащали пенсията на баба ми и дядо ми, защото те са си ги внасяли и е време да вземат да намерят къде са източени парите и кой го е направил пък било то дори и за морално удовлетворение. И не искам да ме осигуряват на по-висока заплата, не искам дори изобщо да се осигурявам в държавата, защото вече й нямам доверие, искам да мога сам да преценя какво да правя с моите осигуровки и сам да осигуря пенсията си, така че като се пенсионирам някога да мога да водя нормален и достоен живот.
За здравно осигуряване - в друга тема :)




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - пенсия
21.03.2007 14:15
на 57 съм пенсията за мен в момента е мираж
цитирай
2. nio - Поздравления че си си направил т...
21.03.2007 14:22
Поздравления че си си направил труда да посмяташ малко.Аз тия сметки съм ги правил много отдавна.
Можеш да разшириш сметките,примерно ако парите плюс лихвите се вкарат примерно в недвижимо имущество и вместо пенсия се живее от дохода.
Има и други вариянти за по разумно използване на тези средства.Няма обаче по тъп въриянт от наложения ни в момента.
цитирай
3. анонимен - Имаш право... до някъде
21.03.2007 14:46
Вярно е, че дори и при най-груби сметки се губят големи суми в осигурителната джунгла в България.... Съгласен съм, че пенсионното осигуряване трябва да е по желание: избираш си размера на вноската и фонд, който да управлява парите ти и да ги инвестира в печеливш и най-вече сигурен бизнес, до момента в който ти потрябват.
Но със здравното осигуряване нещата не стоят точно така. Защо? Защото живеем в общество, което има социална политика, част от която е и здравеопазването. Това означава, че обществото като такова поема някак грижа за здравето на всеки индивид. Има списък от заболявания, които се лекуват без значение колко е заплатата на болния. За да сработи това е необходимо, да плащат всички някакви сравнително ниски вноски, за да може някой с мин. заплата, да получи скъпите лекарства за астма (примерно). Ако беше пожелателно осигуряването повечето хора нямаше, да го правят защото боледуват сравнително рядко. Тогава обаче щеше, да има остър недостиг на средства, понеже голяма част от боледуващите са с ниски доходи.
Аз губя 1/3 от заплатата си под формата на някакви задължителни осигуровки, не ми е приятно определено, особено след като от години не съм боледувал сериозно.
цитирай
4. анонимен - кандидат пенсионер
21.03.2007 14:50
Ако приемем , че средната продължителност на живот е 70 год, то въпроса с пенсиите ще бъде решен след 10 години. До тогава пенсионерите ще измрат , а нови пенсионери няма да има , заради здравната реформа и липсата на точки за пенсиониране.
цитирай
5. artanis - поздравления
21.03.2007 15:10
за пост-а. И аз съм за напълно частна пенсионна система.

поздрави:
цитирай
6. boyan - И какво от това
21.03.2007 15:20
И какво от това? Докато не се смени политическата класа, няма оправия. Кандидатирай се за депутат, може и да оправиш нещата. Успех!
цитирай
7. анонимен - Не ги ли натикаме в миша дупка с тоягите - нама спасение!
21.03.2007 17:24
Разберете, НАРОДЪТ е сувурвун според Конституцията. Нямя Цар, няма Господар. Ето защо трябва да ги натикаме всичките политици - бели, червени и други бои там, където им е мястото - на бунището. НИЕ трябва да кажем какви да бъдат законите, а не някакви недорасли и с9кудоумнви народни представителчета. Те дори се срамуват да се наричат така. Наричат се ДЕПУТАТЧЕНЦА.
цитирай
8. betoveni - Това наистина е голяма кражба.
21.03.2007 20:38
Никога не съм мислил по този въпрос,значи вече намериха начин законно да ни ограбват.Никога няма да се промени това(или по скоро в близкото десетилетие),все ще намират начин да крадът повече.Единственото спасение е да не останат хора в тази наша България,че тогава да ги питам кой ще оправляват и от кой ще крадът.Това е според мен.Защото който и да на управлява той пак ще поддържа тези които източват държавата.Само ми е жал за пенсионерите че цял живот са подвивали гръб от работа,а сега да се чудят с какво да си купят лекарства и храна.
цитирай
9. tsbotev - Приятелю,
21.03.2007 23:59
Я посмятай пак. При тези параметри пенсията излиза 144,90 лв/мес.
Вярно е, че не е колкото трябва, но търси проблема другаде. Може би в липсата на натрупани средства (поради липсата на откраднатите) и ниската доходност на вложенията (ако има остатък).
цитирай
10. анонимен - Я вижте какво мислят от БСК за осигуровките....
22.03.2007 13:16
http://citadela.livejournal.com/589.html

http://www.bia-bg.com/?current=news&func=one_news&news_id=1059%E2%8C%A9=bg&id_sess=239m2hji2h6f26ckmgk7ef6eg5
цитирай
11. анонимен - Кражбата е голяма! БСК обаче смятат, че не е достатъчна!
22.03.2007 13:27
Заповядайте да коментирате по започнатата дискусия на http://citadela.livejournal.com/589.html
цитирай
12. wizard - Re "Приятелю"
22.03.2007 14:19
При заложените параметри изобщо не се получава друга сума, т.е.
Натрупаната сума при месечно олихвяване от 0.4167% и месечна вноска от 46.00 лв. след 45 години ще бъде 93 605 лв.
След което за 15 години ще може да се теглят по 737 лв. на месец, като лихвата продължава да си тече върху остатъка.
Сметките са ми точни.
цитирай
13. анонимен - тъпото е ...
22.03.2007 15:44
че парите на сегашните пенсионери са предварително изядени. Нямате си на представа колко пенсионери има в момента, а в същото време колко хора внасят осигуровки. А нали има и социална пенсия? Инак сичките "римляни" откъде ще живеят. Ами псевдо инвалидните пенсии?
Държавата е сбъркана тотално... т.е. ние сме сбъркани че търпим
цитирай
14. tsbotev - Re Re
22.03.2007 22:41
Много си се объркал по начина за олихвяване на пари, влезли в българска институция (без значение финансова или не). Тази сложна лихва, дето я учите по учебниците никой не я прилага. Кой ти е казал, че твоите пари са в една партида, без да се бутат, натрупват се и се олихвяват?
Освен това поради принципа на солидарност нашите пари не стоят в банка 45 години, а се раздават на настоящите пенсионери. И не може да се прави така сметката. Олихвяват се само наличните пари. Които са много по-малко и престояват за много по-кратко време там, където могат да се олихвят.
Да не говорим, че доколкото си спомням, част от тези пари отиват за издръжка на администрацията. Не мисли, че като са от бюджета, са от други пера.
Има и още много фактори, но не му е тук мястото.
цитирай
15. анонимен - stado bez ku4eta
23.03.2007 09:35
i po vremeto na tato i sega se prevarna v pravilo narodat da raboti tejko,da polu4ava stresira6to malka pensij,i 4rez nemotij,prostotij i ejedneven stres da bude tihi4ko likvidiran.posle idva druga generacia i vsi4ko se povtarj.ostava ve4nij hit;bulgari yunaci 6te li o6te spim?
цитирай
16. анонимен - pensioneri ot eu iusa
23.03.2007 09:41
pensionerite ot evropeiskata ob6tnost i usa,jiveyat dobre sled pensia.imat dostata4no sredstva da blagodenstvat v sobstvenite si strani,a i v 4ujbina.nie sme v okajno i mizerno sastojnie otkakto se pomnj.kak pak ne namerihme hora savestni i rodolubci da sednat v bg parlamenta,a to samo obirdjii i mo6enici.
цитирай
17. wizard - Re "tsbotev"
23.03.2007 12:14
:) как никой да не я прилага /сложната лихва/. Когато отидеш в банка да теглиш кредит или да правиш депозит виж условията.
Точно това исках да кажа, че в момента с нашите осигуровки плащат пенсии, а не е редно те хората са си плащали осигуровки. Принципа за солидарност го разбирам за здравно осигуряване, за Фондовете Трудова злополука, Общо заболяване и майчинство, Бездработица и както виждаш поради тази причина съм заложил само процента за Фонд Пенсии, който плащаме. И аз казвам, че държавате не прави така с парите ми и затова предпочитам аз да си управлям спестяванията за Пенсия - другите фондове по горе ОК те са от солидарна гледна точка. Отиди в някоя застрахователна компания да ти направят оферта за пенсионно осигуряване и виж условията, такива трябва да са и държавните, но не са нали! А когато ти взимат пари и после не можеш да си ги получиш при справедливи условия, това е кражба нали :)
цитирай
18. nio - wizard, чудя се защо не си изтрил до ...
24.03.2007 03:05
wizard,чудя се защо не си изтрил до сега коментари 11 и 12.
Това е все едно да влезеш в един магазин и да почнеш да агитираш хората на опашката,да не купуват,а да дойдат в твоя магазин.

Блога си е твой,това пък на анонимкото е въпрос на възпитание,ама аз лично не бих оставил подобни наглеци.
цитирай
19. wizard - nio :)
24.03.2007 09:30
Нека се информират хората. Малко по друг трябваше да е подхода, ама :)))
Не бива да се затваряме само в нашите си мнения!
цитирай
20. анонимен - Не си прав въобще
17.04.2007 19:09
В БГ системата не е с лични партиди (тогава твоите изчисления щяха да са верни) а солидарна. Има 2.5м работещи, които плащат пенсиите на 2.5м пенсионери. Груба сметка 300 лева заплата, 1/3 вноска за пенсии, значи 100 лева пенсии. Реалната сметка е по-сложна, но с подобен резултат.

Не може да се мине лекомислено към доброволна система с лични партиди, защото много от хората ще си кажат - абе кво да се осигурявам, аз я съм жив дотогава, я не - а като вземат, че одъртеят и не са спестили нищо, ще трябва да им се отпусне социална пенсия (все пак няма да мрат от глад, я) и пак ще я плащат останалите работещи.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: wizard
Категория: Новини
Прочетен: 36789
Постинги: 4
Коментари: 133
Гласове: 319
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930